Somație pentru RCS&RDS. Ce canal de televiziune trebuie să intre obligatoriu în grila sa de programe digitale

Somație pentru RCS&RDS. Ce canal de televiziune trebuie să intre obligatoriu în grila sa de programe digitale
Publicat: 12/03/2013, 20:25
Actualizat: 30/07/2014, 15:43

RCS&RDS a fost somat, marți, de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) să introducă postul Nașul TV în grila sa de programe digitale, întrucât această televiziune se numără printre cele obligatorii la retransmisie pentru toți cabliștii, în conformitate cu principiul „must carry”.

Decizia de intrare în legalitate a fost adoptată de CNA cu șapte voturi „pentru” (Răsvan Popescu, Florin Gabrea, Lorand Turos, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Laura Georgescu și Cristina Trepcea) și două voturi „împotrivă” (Radu Călin Cristea și Christian Mititelu).

Consiliul Național al Audiovizualului a analizat în ședința de marți mai multe sesizări la adresa societății S.C. RCS&RDS SA, referitoare la retransmisia televiziunii Nașul TV, în conformitate cu articolul 82 din Legea audiovizualului numărul 504/2003, potrivit căruia „Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin rețele de comunicații electronice, cu excepția celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligația să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societății Române de Televiziune destinate publicului din România, precum și alte servicii de programe, libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privați, aflați sub jurisdicția României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin rețeaua respectivă, precum și serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaționale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privați este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audiență”.

RCS&RDS nu a retransmis însă televiziunea Nașul TV nici în grila sa analogică, nici în cea digitală, acesta fiind motivul sesizărilor înaintate CNA de către societății Nașul, Prietenii de Pretutindeni și Asociații SA, care deține licența audiovizuală a Nașul TV.

În ședința CNA de marți, Radu Moraru (președintele Consiliului de Administrație al societății Nașul, Prietenii de Pretutindeni și Asociații SA și realizator al emisiunii „Nașul”), și Adrian Bucă (producătorul emisiunii „Nașul” și asociat minoritar al televiziunii Nașul TV), au cerut Consiliului să oblige RCS&RDS să includă în grila sa Nașul TV.

„Din totalul programelor incluse în lista «must carry», doar Nașul TV nu este inclus în grilă. Din toate pozițiile, doar poziția 20 este sărită, de zici că suntem poziția 13 cu ghinion”, a spus Radu Moraru în fața membrilor CNA.

„Dacă un cablist vine el cu decizia ce se difuzează sau nu pe teritoriul României, înseamnă că licența nu trebuie să o mai dea CNA”, a mai spus Radu Moraru. Acesta a precizat că „RCS&RDS încalcă legea” și, în susținerea afirmațiilor sale, a invocat o situație similară – cea în care RCS&RDS a refuzat anul trecut să introducă în grila sa televiziunea Gsp TV.

„Orice încercare pe care am făcut-o în ultimul an de zile, amiabilă, nu a dus la niciun rezultat, deși ceilalți cabliști au acceptat să ne difuzeze”, a mai spus Radu Moraru, adăugând că și ei „și RCS sunt egali în fața legii”. „Și noi avem o licență din partea statului român, și ei (RCS&RDS, n.r.) au o licență din partea statului român”, a spus Moraru.

De cealaltă parte, Cătălin Alexandru, avocatul RCS&RDS, a spus că dincolo de obligațiile impuse de articolul 82 al Legii audiovizualului, „trebuie să vadă dacă sunt în fața unei libertăți sau a unei obligații”. „Pachetul RCS digital este un pachet extra-opțiune, care poate fi achiziționat de către abonați pe baza unui abonament suplimentar. Nu există abonați RCS care să aibă televiziune digitală, fără să aibă și televiziune analogică”, a spus acesta.

Din punctul de vedere al RCS&RDS, „postul Nașul TV nu se califică” pentru a fi introdus în grila digitală a operatorului de telecomunicații alături de celelalte programe din „must carry”.

Pe de altă parte, Narcisei Iorga, membru al CNA, a spus că articolul 82 din Legea audiovizualului „nu încurajează libera concurență în piață”. „25 de căsuțe din analogic sunt în «must carry», restul până la 100 sunt alese de operator. Consider că 25% pentru analogic trebuie socotit într-un fel și pentru digital altfel”, a spus Narcisa Iorga.

„Avem de-a face cu cel mai mare cablist din România și mă îndoiesc că acesta nu poate retransmite posturile votate de noi în lista «must carry»”, a spus, însă, Monica Gubernat, un alt membru al CNA.

La rândul său, un alt membru al CNA, Christian Mititelu, a spus: „Interesul nostru este să tergiversăm discuțiile până în 2015, când o să dispară analogicul”. În contextul în care articolul 82 din Legea audiovizualului continuă să ridice controverse, Mititelu consideră că rezolvarea acestor neclarități ar trebui să intre în atribuțiile justiției.

Din punctul de vedere al lui Răsvan Popescu, membru al CNA, lucrurile sunt simple, „atât timp cât articolul 82 este în vigoare”. „La oferta analogică nu se înscrie, la oferta de digital se încrie (postul Nașul TV, n.r.) și ar trebui să impunem RCS să includă Nașul TV în grila digitală”. În acest context, Răsvan Popescu a propus ca membrii CNA să someze RCS&RDS să intre în legalitate „de îndată”, respectiv să includă Nașul TV în oferta sa digitală. Propunerea lui Răsvan Popescu a fost adoptată cu șapte voturi „pentru” și două „împotrivă”.

Pe de altă parte, Monica Gubernat a propus, în conformitate cu articolul 90, litera J din Legea audiovizualului, amendarea RCS&RDS cu 10.000 de lei, însă propunerea sa nu a fost adoptată de membrii Consiliului.

Lista „must carry” este publicată anual de către CNA, până cel mai târziu la data de 1 februarie, potrivit Deciziei CNA nr. 72 din 2 februarie 2012.

Potrivit deciziei CNA din 22 ianuarie 2013, în lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cabliști în 2013 se regăsesc următoarele televiziuni private, selectate de CNA în ordinea indicelui anual de audiență: Pro TV, Antena 1, Kanal D, Antena 3, Prima TV, Realitatea TV, Național TV, B1 TV, România TV, Antena 2, Favorit TV, Taraf TV, Kiss TV, Euforia Lifestyle TV, Gsp TV, National 24 Plus, U Televiziune Interactivă, Music Channel, TV Neptun, Nașul TV, Transilvania Live, Look TV, H!T Music Channel, TV H2O și Inedit TV.

În maximum șapte zile de la publicarea listei „must carry”, operatorii de cablu trebuie să solicite, în scris, radiodifuzorilor, pentru fiecare rețea de comunicații electronice în funcțiune, acceptul anual de retransmisie pentru toate serviciile de programe pe care sunt obligați să le retransmită conform articolului 82 din Legea audiovizualului. Dacă, în maximum 15 zile de la publicarea listei „must carry” radiodifuzorul nu răspunde în scris solicitării, acceptul de retransmisie se consideră a fi acordat tacit.

În termen de 30 de zile de la publicarea listei „must carry”, cabliștii au obligația să introducă în oferta lor televiziunile care îndeplinesc condițiile regimului „must carry”. La rândul lor, posturile de televiziune au obligația să asigure cabliștilor accesul gratuit și necondiționat la semnal necodat/necriptat.

Asociații S.C. Nașul, Prietenii de Pretutindeni și Asociații SA, o societate înființată în mai 2012, sunt: Fire Breaking News SRL (97,18%), Adrian Bucă – 0,01%, Cătălin Gigel Chirilă – 0,01%, Radu Moraru – 0,01% și acționari tip listă – 2,79%. Asociații Fire Breaking News SRL sunt: Radu Moraru (asociat principal – 51,22%), Ioana Lăcrămioara Reit (24,39%) și Anda Blîndu (24,39%).

Televiziunea Nașul TV s-a lansat oficial pe 20 aprilie 2012. Pe blogul personal, Radu Moraru a invitat românii să devină membrii fondatori și acționari la „noua televiziune independentă” Nașul TV.

Totodată, în prima parte a anului 2012, Radu Moraru a lansat o subscripție publică prin care a scos la vânzare acțiuni la SC Nașul, Prietenii de Pretutindeni și Asociații SA.

Intenția lansării unei televiziuni proprii a fost anunțată anul trecut de Radu Moraru, după ce realizatorul TV și echipa lui au încetat colaborarea cu RCS&RDS. Radu Moraru și echipa lui de la emisiunea „Nașul” au fost cei care au pus în funcțiune televiziunea generalistă 10 TV, lansată pe 10 decembrie 2010. Ulterior, RCS&RDS a decis să renunțe la continuarea proiectului televiziunii 10 TV și a transformat-o în Digi 24, un post de știri lansat pe 1 martie 2012.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora...
Harry și Meghan, pe drumuri diferite. Nu se mai ascund. Artificii la Casa Regală
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună